DOLAR 35,4431 0.27%
EURO 36,3540 -0.47%
ALTIN 3.064,191,06
BIST 9.910,61-0,90%
BITCOIN 3319797-0.4553%
Muğla

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Köyceğiz’de krom madeni yapılmak istenen Sandras Dağı kurtuldu

Köyceğiz’de krom madeni yapılmak istenen Sandras Dağı kurtuldu

ABONE OL
15 Haziran 2024 10:35
Köyceğiz’de krom madeni yapılmak istenen Sandras Dağı kurtuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KENAN GÜRBÜZ / ÖZEL HABER

Muğla’nın Köyceğiz İlçesinde Sandras Dağı bölgesinde hayata geçirilecek Krom Madeni Projesi’nin ÇED süreci çevrecilerin yoğun tepkileri sonrasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonlandırıldı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Muğla İli, Köyceğiz İlçesi, Yayla Mahallesi Mevkiinde bulunan 217,33 hektar ruhsat alanında Eti Krom A.Ş. tarafından hayata geçirilecek “Krom Ocağı Yeraltı İşletmeciliği” projesi ile ilgili olarak 30.04.2024 tarihinde Bakanlığımız e-ÇED sistemi üzerinde başvuruda bulunulmuş, Bakanlığımızca yapılan incelemeler neticesinde söz konusu ÇED Başvuru Dosyası 07.06.2024 tarihinde gerekli düzenlemelerin yapılması için iade edilmiştir.

Bilindiği üzere; 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin, çevresel etki değerlendirmesi sürecinin başlatılması ve komisyonun kuruluşu başlığı altında yer alan 8.Maddenin 2.Bendinde ” Bakanlık, başvuru dosyasındaki bilgi ve belgeleri genel formata uygunluk bakımından inceler. Bu işlemler 5 iş günü içinde tamamlanır. Ek-3’te yer alan ÇED genel formatına uygun hazırlanmadığı anlaşılan ÇED başvuru dosyası, eksiklikleri tamamlanmak üzere iade edilir.

BELİRTİLEN ZAMAN İÇERİSİNDE DOSYAYI SUNMADILAR

İade edilen ÇED başvuru dosyası 1 ay içinde yeniden sunulmazsa ÇED süreci sonlandırılır.” hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda söz konusu başvuru dosyası belirtilen süreler içerisinde Bakanlığımız e-ÇED sistemi üzerinden sunulmadığından, adı geçen proje ile ilgili Bakanlığımızda devam eden ÇED Süreci sonlandırılmıştır.”

NE OLMUŞTU?

ÇED SÜRECİ GEÇEN YIL BAŞLAMIŞTI

Proje için ÇED süreci 31 Ağustos’ta başlamıştı. Bölgede bulunan Sandras Dağı’nın maden projeleri nedeniyle zarara uğradığını dile getiren çevreciler projelere karşı tepki göstererek projenin sonlandırılmasını talep etmişti.
Proje kapsamında ÇED süreci için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 29 Eylül 2022’de yapılması planlanan “Halkın Katılım Toplantısı” bölge halkı tarafından protesto edilirken, Bakanlıktan gelen yetkililer de toplantının gerekli şartlar sağlanamadığı için yapılamaması üzerine bir tutanak tutmuştu.

PROJE DOĞAL YAŞAMI YOK EDECEKTİ

Sandras Dağındaki özel çevre koruma alanı içinde bulunan ve Köyceğiz’in önemli su kaynaklarının da bulunduğu 500 hektarlık bölgede krom çıkarılmak istenmesine tepki gösteren STK’lar projenin gerçekleşmesi durumunda yaban hayatının büyük zarar göreceğini kaydettiler.

STK’lar Sandras Dağı’nı korumak için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 700 yıllık karaçamların arasında açılmak istenen maden sahasında kazı delme işlemi ile patlatma yapılacağını anlatan STK’lar, bölgede sürekli yeni endemik bitki türlerinin keşfedildiğini de ifade ediyorlar.

patronlardunyasi.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.